• Plavecký výcvik

          • Naša materská škola sa v týchto dňoch zúčastnila plaveckého výcviku.Deti sa hravou formou zoznamovali s vodným prostredím, s technikou plávania. Deti otužovali svoje zdravie. Hlavný dôraz sa kládol na individuálny prístup, návyky na pohyb vo vodnom prostredí. Plavecký výcvik mal úspech, naše deti z neho mali radosť. Každé dieťa si so sebou na pamiatku odnieslo aj svoj "mokrý" diplom.

          • Morena, Morena obi si kolená...

          • Morena, Morena, obi si kolená,

            prichystáme ťa, odejeme ťa,

            zapálime ťa, zhodíme ťa.

            Vo vode ťa utopíme,

            takto ťa odprevadíme."

             

            Morena, vládkyňa zimy už pomaly stráca svoju moc. Je na čase, aby odovzdala svoje žezlo a nechala vládnuť mladú pani Jar – Vesnu. Tradičným rituálom praktikovaným aj dnes je vynášanie Moreny a jej upálenie. Najčastejšie sa hádže z mosta do rieky, či potoka, aby si voda odniesla zimu preč.

            Včera sa aj v našej materskej škole vynášala Morena a deti oblečené v krojoch odháňali zimu preč.

          • Pletenie korbáčov

          •  

            Šibem, šibem, šibi ryby,môj korbáčik nemá chyby.Ešte vody trošička,daj vajíčko z košíčka.

             

            Dni pred Veľkou nocou i počas nej majú svoje tradície. Veľkonočné pracovné dopoludnie a starú ľudovú veľkonočnú tradíciu pletenie korbáčov s p. Karolom Kozákom si dnes vyskúšali aj naše deti. Deti sa dozvedeli i videli, ako sa korbáče pletú, z akého sú materiálu. Každý mal možnosť si prácu s vŕbovými prútmi vyskúšať, taktiež deti pomáhali korbáče pliesť.

            Ďakujeme p. Kozákovi za čas, ktorý nám venoval, za zaujímavú ukážku pletenia korbáčov a získanie nových poznatkov.

             

          • Deň vody

          • V našej materskej škole sme si pripomenuli dnešný Svetový deň vody.  Voda je vzácna tekutina a je neodmysliteľnou súčasťou našich každodenných činnosti. Realizovali sme edukačnú aktivitu pod názvom “Putovanie kvapky”. Začali sme krátkou prezentáciou o dôležitosti vody pre náš život a o význame jej šetrenia. Pútavou formou o  kvapkách sa deti oboznámili s významom a kolobehom vody na Zemi.

          • Ponožková výzva

          • Dnes 21.3. sme sa zapojili do ponožkovej výzvy a tým si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Symbolika dátumu 21.3. je v skutku jednoduchá. Downov syndróm je genetické ochorenie, ktoré vzniká ztrojením 21. páru chromozómu a preto práve tento dátum. Druhá symbolika je ukrytá v ponožkách, ktoré svojim tvarom najviac pripomínajú tvar chromozómov a ešte do tretice, rozdielne ponožky zase pripomínajú odlišnosť ľudí trpiacich Downovým syndrómom.

            V dnešnej dobe je veľmi náročné byť iný, či už vizuálne alebo správaním. Ľudia s Downovým syndrómom sú iní po všetkých stránkach, sú však nádherne iní. Vo svojej čistote a dobrosrdečnosti sú inšpiratívni pre nás všetkých.

             

          • Marec- mesiac knihy

          • Marec je mesiacom kníh. Dnes sme s našimi deťmi navštívili miestnu knižnicu. Deti sa zoznámili s priestormi knižnice, v detskom oddelení si deti mohli vybrať a listovať v rozprávkových knihách, encyklopédiách, vyjadrovali svoje zážitky z čítania, spoznali niektorých  spisovateľov detských kníh, ilustrátorov. Deťom sa vysvetlil aj postup pri požičiavaní kníh, správne zaobchádzanie s knihami a boli  pozvané ich na návštevu knižnice spolu s rodičmi. Deti odchádzali spokojné, obohatené o nové zážitky.

          • Návšteva prvákov

          • Dnes sme s našimi predškolákmi navštívili prvákov v základnej škole. Tí im ukázali, ako vyzerá taká hodina v škole. Našim deťom sa veľmi páčilo a na pamiatku dostali aj malý darček v podobe záložky.

          • Sférické kino

          • Dnes sa naše deti zúčastnili na predstavení vo sférickom kine. Premietli sa im dve zaujímavé rozprávky. Prvá bola zameraná na cestovanie prírodou a druhá sa zamerala na zvieratá žijúce v mori.

            Veríme, že sa deťom páčilo.

          • Karneval

          • Dnes sa v našej materskej škole konal detský karneval. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete, kde prišiel pirát, princezná, lienka aj víla, či hasič aj striga milá. To sa však len naša trieda premenila na jednu úžasnú karnevalovú párty.                        

            Nielen tanec, smiech, ale aj hry vyčarili na tváričkách detí úsmev. O rok sa opäť tešíme, že sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy!

             

             

          • Valentín

          • Deň svätého Valentína,

            lásky čas nám pripomína.

            Srdiečko maj otvorené,

            pre cit lásky je stvorené.

            Lásku daruj každý deň,

            možno splníš iným sen!

             

            Krásny Valentín prajeme!

          • Lyžiarsky výcvik našich predškolákov v Jasenskej doline

          • Počas prvého februárového týždňa sa naši predškoláci zúčastnili lyžiarskeho výcviku s lyžiarskou školou FATRA SKI SCHOOL ACADEMY v Jasenskej doline, kde sa naučili a zdokonalili svoje lyžiarske zručnosti. Deti sa každý deň dopoludnia vďaka skvelým inštruktorom veľa naučili, zdolávali prekážky a zlyžovali mnoho kilometrov.

            Na lyžiarsky výcvik deti spolu s pani učiteľkami cestovali autobusom, a tak majú aj cestovateľské zážitky.

            Na posledný deň lyžiarskeho výcviku boli pozvaní aj rodičia. Deti tak mali perfektné publikum a tešili sa, že môžu rodičom predviesť, čo sa naučili.

            Nebolo dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa!

            Veríme, že načerpané znalosti využijú deti  aj v budúcnosti. A my ďakujeme rodičom za podporu!